Против бяла зелева пеперуда – как да третираме? Зелевата пеперуда (Pieris

...
Против бяла зелева пеперуда – как да третираме? Зелевата пеперуда (Pieris
Коментари Харесай

Против бяла зелева пеперуда – как да третираме?

Против бяла зелева пеперуда – по какъв начин да третираме? Зелевата пеперуда ( Pieris brassicae ) е много противен пакостник в градината. Пеперудата нормално се появява през май. Това е един от най-разпространените типове пеперуди. Среща се постоянно в градини, градска среда, шубраци до 2600 м.н.в. Лети нормално през топлите обедни часове, въпреки че може да се срещне и през целия ден. При хладно време и при дъжд се крие под листата.

Женският пакостник снася от 150 до 300 яйца на групи от 12 до 200 на гърба на зелевия лист. Лимонено-жълтите яйца са ясно забележими, елементарно се откриват при проучване на растенията. Излюпените ларви изначало са неподвижни, по-късно стартират да гризат от листата, оставяйки единствено твърди жилки. Жълто-зелените гъсеници унищожават културите от бяло зеле, карфиол, репички, ряпа и други кръстоцветни зеленчуци в зеленчуковите градини.

Селскостопанска технология и агротехника

През летния сезон бялата зелева пеперуда съумява да излюпи от 2 до 4 генерации гъсеници. Ако откриете вредителите по растенията, би трябвало да действате неотложно. Мерките за битка с вредителите включват потреблението на характерна селскостопанска технология.

Спазването на технологиите за развъждане на градинските култури дава освен висок рандеман на зеленчуци, само че и защищава от настъпление от инсекти. Необходимо е да се правят редица постоянни действия, които ще оказват помощ за реализиране на добър резултат.

  • Отстранете кръстоцветните бурени, които цъфтят напролет, върху които пеперудите се хранят интензивно преди първото снасяне на яйца.
  • Засадете зелето в градината преди появяването на белите зелеви пеперуди.
  • Засадете копър, мента или магданоз до лехите със зеле. Силно миришещите зеленчуци ще отхвърлен нездравословните инсекти и ще привлекат потребните.

Също по този начин:

  • Засаждайте зелето покрай насаждения от патладжани и домати . Това също ще прогони пеперудата.
  • Редовната инспекция на зелето ще помогне да се открие казусът в точния момент, да се отстранят яйцата ръчно и да се унищожат ларвите.
  • През есента и пролетта не забравяйте да изкопаете лехите, да премахнете плевелите и растителните останки и да нанесете органични торове .

Ефективни средства срещу бяла зелева пеперуда

Друг ефикасен метод за справяне с пеперудите и тяхното поколение са профилираните препарати. Средствата за отбрана се разграничават по предопределение и метод на отнасяне. За заличаване на насекомите се употребява специфична група средства – инсектициди .

Препоръчва се препаратите да се употребяват прецизно в сходство с етапите на развиване на насекомните вредители и инструкциите на производителя. Може да се употребяват контактни инсектициди – органофосфорни, карбаматни, пиретроидни и други. Ето няколко подобаващи препарати срещу бяла зелева пеперуда:

Авант 150 Европейска комисия – това е единственият инсектицид от новата химична група оксадиазини със стомашно и контактно деяние и това му дава редица преимущества. Авант 150 Европейска комисия управлява необятен набор гризещи неприятели от разред  Lepidoptera , някои типове от разред  Colleoptera  и някои смучещи инсекти (разред  Homoptera ). Третира се при поява на първите ларви и от 3-ти лист до 3 дни преди прибиране на реколтата. Дозата е 17 мл/дка.

Децис 100 Европейска комисия – това е пиретроиден инсектицид, с контактно и стомашно деяние. Притежава доста бърз инициален (нокдаун) резултат против огромен брой смучещи и гризещи неприятели по оранжерийни, зърнени (зърнено-житни, зърнено-бобови), механически, фуражни, зеленчукови, картофи, овощни типове (семкови, костилкови, черупкови) и лозя. Против бяла зелева пеперуда дозата на отнасяне е 7,5-12,5 мл/дка.

Метеор – това е изĸлючитeлнo шиpoĸooбxвaтeн инceĸтицид, ĸoйтo e paзpeшeн зa yпoтpeбa пpи пoчти вcичĸи видoвe зeлeнчyци, ĸaĸтo и дpyги ĸyлтypи. Oбxвaтa нa дeйcтвиe нa инceĸтицидa Meтeop вĸлючвa шиpoĸa гaмa лиcтни въшĸи , бpъмбapи, гъceници, пeпepyди, чepвeи и дpyги нaceĸoми пo pacтeниятa.

Циперкил 500 Европейска комисия – това е непостоянен пиретроиден инсектицид с контактно и стомашно деяние. Против бяла зелева пеперуда дозата на отнасяне е 5 мл/дка.

Народни способи и средства срещу бяла зелева пеперуда

За да се отървем от гъсениците на бялата зелева пеперуда, можем да посипем листата на зелето с най-обикновена сода за самун. Тази съставна част е безвредна за зелето, само че не се понася добре от вредителя. За сполучливо отнасяне би трябвало да поръсите листата на зелето с чаша брашно и половин чаша сол. Вредителите гълтам сместа и малко по-късно умират.

Също по този начин може да третирате сполучливо със следната примес. Необходими са ви една супена лъжица течен сапун и две чаши дървесна пепел , разтворени в 10 литра вода. Течността се оставя да престои в границите на едно денонощие, след което се прибавя чаена лъжица черен или пикантен червен пипер плюс още една супена лъжица течен сапун.

За да получите добра годишна продукция от градинско зеле, би трябвало да методите към въпроса за отбраната на растенията от вредители по повсеместен метод. Прилагането на способи за битка с вредителите в сходство с стадиите на образуване на ларвите дава добър резултат. Освен това:

  • Цялостното разчистване от растителност в градината в края на сезона ще унищожи какавидите на белите зелеви пеперуди. И това ще понижи популацията им през идната пролет.
  • Гъсениците, какавидирани през есента, се крият за зимата в кората на дърветата и в пукнатините на постройките. Есенната обработка и инспекцията на дърветата ще оказват помощ за откриването и унищожаването на ларвите на пеперудите.
  • Редовната механична ревизия на разсада на зелето ще помогне да се открият и унищожат в точния момент вредителите, които снасят яйца.
  • По време на вегетационния интервал на зеленчуковите култури, биологичните препарати могат интензивно да се употребяват за битка против пеперудите.
  • При обилни вреди на обекта се употребяват химически индустриални препарати.

Използването единствено на инсектициди не дава резистентен резултат. Положителният резултат през сегашния сезон може да предизвика появяването на поколение, приспособено към лекарството, което ще наложи потреблението на медикаменти с по-голям резултат.

Комбинацията от отнасяне със специфични артикули с постоянни агротехнически дейности и привличането на потребни инсекти към мястото ще помогне за понижаване на популацията на бяла зелева пеперуда.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР